Spring naar content

Petit déj au Canisius College: Trop bien!

En daar zit je dan aan de ontbijttafel van je Parijse gastgezin wat beteuterd te kijken naar een droog of geroosterd stukje stokbrood, restant van de avondmaaltijd van een dag tevoren. Met een schuin oog kijk je hoe de Franse kinderen het brood onderdompelen in een grote kom die zij ‘Bol’ noemen, tot aan de rand gevuld met ‘lait au chocolat’ gemaakt van warme melk en twee vette eetlepels Nesquik. Dit petit déjeuner had je je anders voorgesteld!

Tenzij je in de brugklas zit op het Canisius College. Dan weet je beter! Het traditionele Franse ontbijt dat jaarlijks geserveerd wordt tijdens de Dag van de Franse Taal is niet het dagelijkse ontbijt van de meeste Fransen. Bij het project dat ter voorbereiding op dit petit déjeuner in de brugklassen wordt gehouden leren zij dat ‘un croissant’ en ‘un pain au chocolat’ toch echt tot de luxe broodjes horen voorbehouden aan de zondag. En de versie van Bakker Holland (van wie de naam op deze Franse dag een grijns op ons gezicht tovert) behoort toch wel tot één van de beste… excusez-moi, het beste maanbroodje van heel Nijmegen.

Terwijl de docenten Fransen op deze dag een pleidooi houden voor de Franse taal waarbij de nadruk ligt op kennis van het land (immers zonder Frankrijkkunde loopt de communicatie stroef), verzucht de afdelingsleider van de onderbouw, Marijn Noorduyn: “Het is toch ook gewoon een heerlijk sociaal en ontspannen gebeuren zo midden in de toetsweek” waarbij zij haar tanden hartstochtelijk in het laatste croissantje zet.