Spring naar content

Voorstellingen in het kader van Sociale Veiligheid

Na 2,5 jaar corona is te merken dat de standaard omgangsvormen niet altijd meer vanzelfsprekend zijn. Als docententeam besteden we dit schooljaar extra aandacht aan de sfeer binnen de klas en op school, zowel in de fysieke als in de onlinewereld; dit doen we met name in de mentorlessen. Om het gesprek ook eens op een andere manier op gang te brengen, is er deze week voor leerjaar 1, 2 en 3 een thematische theatervoorstelling op school. Na elke voorstelling is er een interactief gesprek met de acteurs als gespreksleiders.

Leerjaar 1 krijgt de voorstelling VerPest. VerPest onderzoekt samen met de leerlingen waar plagen ophoudt en pesten begint. In de voorstelling worden een jaar lang 3 leerlingen gevolgd die allemaal te maken krijgen met pesten, waardoor hun hele leven op zijn kop komt te staan. In het nagesprek worden de ingewikkelde systemen en rolpatronen van pesten uitgepluisd. Er wordt gekeken hoe en wie er iets kan veranderen aan de pestsituaties. Uiteindelijk zijn alle leerlingen samen verantwoordelijk voor de sfeer in de klas.

Voor leerjaar 2 is er de voorstelling iSocial. iSocial gaat over de onlinewereld. Wat zet je er wel op en wat absoluut niet? Wat is veilig? Hoe weet je of iemand echt is? Wat doe je als je moeder een gênante kinderfoto van jou online zet? In de voorstelling worden 3 middelbare scholieren gevolgd die hun weg proberen te vinden in de wereld van internet en social media. In het nagesprek komen de thema’s privacy, cyberpesten, online do’s en dont’s, sexting, online identiteit en alles wat verder bij deze onlinewereld hoort aan bod.

Leerjaar 3 kijkt naar de voorstelling CLOSE. CLOSE gaat vooral over het sociaal-emotionele deel van seksuele vorming. In de voorstelling zijn 4 middelbare scholieren op zoek naar zichzelf, de liefde, seksualiteit en hun grenzen. In het nagesprek worden thema’s besproken als consent, seksuele diversiteit, loverboys, lovergirls, seks op internet en groepsdruk.

We kijken uit naar een interessante week!