Spring naar content

WON op het CC

WetenschapsOriëntatie Nederland op het Canisius College

Tweedaagse 27 en 28 september

Op woensdag 27 en donderdag 28 september vond de eerste Tweedaagse plaats voor de leerlingen van klassen 1 tot en met 4 die WON volgen.

Klassen 1g en 1h begonnen de eerste dag met met planken, hangen en sprinten in de gymzaal. Daarna onderzochten ze hoe je sportprestaties kunt beïnvloeden (door bijvoorbeeld andere technieken toe te passen). Op de tweede dag presenteerden de leerlingen hun onderzoek. We kregen die dag ook een rondleiding van studenten geneeskunde in het anatomisch pathologisch museum van het Radboud UMC.

Voor klassen 2e en 2f stond een onderzoek naar onzichtbare inkt op het programma. Het was voor leerlingen de eerste kennismaking met het vak scheikunde en zaken als een labjournaal dat nauwkeurig diende te worden bijgehouden.

(Jinte, Iris, Merel (klas 2e))

(Laurie en Tim (klas 2e))

De Tweedaagse van klas 3 had een outdoor-thema en vond plaats op het scoutingterrein in Alverna. De leerlingen hebben hun eigen onderkomen gebouwd, een waterfilter gemaakt en eten gekookt op een kampvuur. Observaties over hun verblijf werden steeds genoteerd in een schrift. Voordat ze hun telefoon weer terugkregen, hebben ze een presentatie gehouden over hun ervaringen.

 

Op woensdag exposeerden leerlingen de kunstwerken die ze hebben gemaakt in het kader van de module kunstwetenschap. De leerlingen hebben eerst een bestaand kunstwerk geanalyseerd, waarbij ze ingingen op beeldaspecten, technieken en de boodschap die de kunstenaar wellicht over heeft willen brengen. Als eindwerkstuk hebben ze een zelf een kunstwerk gemaakt. De gelegenheidskunstenaars presenteerden op de expositie trots hun werk. Bezoekers kregen uitleg van hen over het verband met het geanalyseerde werk en de bedoeling van hun eigen werk. Het publiek kon een stem uitbrengen op het beste werk met daarbij uiteraard een onderbouwing van de keuze. Uiteindelijk had het werk van Ruha Hajeesa één stem meer dan dat van Lot Segers.